Două întrebări și răspunsuri despre narațiunea

Copiii povestesc ceea ce li se pare lor interesant și ceea ce le-a plăcut. Am voie să-i întrerup pe copii și să le adresez întrebări?

 

Mai întâi: Cultura narațiunii trebuie construită. Am experimentat aceasta ca și un proiect pe termen lung. Este nevoie de câteva luni, până copiii se obișnuiesc să relateze. Ne dăm seama de-a lungul anilor că copiii vor să povestească de la sine, fără a fi solicitați. Și eu, uneori, mă regăsesc a fi o frână. Nu-mi face plăcere să renunț la preocupările mele proprii. Trebuie să îmi împun și să ascult copilul cu interes. Dacă nu o fac, atunci nu recepționez prea multe .

Pentru prima fază a compoziției, recomand: Începe cu secțiuni scurte. Foarte importantă este atitudinea mea interioară, ca și narator. Atmosfera este crucială: nerăbdarea este transferată imediat naratorului. Pentru aceasta aș sfătui: Lasă copilul să termine de vorbit. Când a terminat, taci timp de cinci, zece secunde . Poate se mai adaugă apoi ceva.

Întreruperea am experientat-o ca nefavorabilă . Aceasta mi se întâmplă din nou și din nou. Esențială mi se pare insistența: „Acum am auzit ce-ai spus. Ce altceva se mai întâmplă în poveste?” Și aici las timp copilului să se gândească . O altă formă sună cam așa: „Ce ar trebui să spui cuiva care nu știe textul, astfel încât el să înțeleagă povestea?” Uneori am lega rezumatul cu o revizuire a ceea ce se aude: „Care este partea ta preferată?” „Este ceva ce te-a deranjat în text?” Un răspuns comun este: „Totul respectiv nimic”. – „Ce anume?” De abia a doua sau a treia întrebare îl deschide pe copil, iar mie îmi deschide atmosfera pentru o efectuare mai precisă. Concluzie: Rareori sunt mulțumită de primul răspuns .

 

Cum funcționează repovestirea în grup?

 

 Familia este primul teren de antrenament pentru dezvoltarea caracterului. În fața membrilor familiei suntem cei mai deschiși, din păcate, de multe ori, poate cei mai neindulgenți. Mi se pare foarte provocator ca în cadrul unei grupe de băieți să creez o atmosferă în care fiecare să-l asculte pe celălalt. Concurența dintre cei cinci fii ai mei este imensă. Vizitatorii m-au atenționat deja de faptul că unul îl întrerupe pe celălalt. Aceasta poate fi un dezavantaj al culturii narative. Dar pot să zic că prefer rapoarte exuberante și nerăbdătoare decât un mediu rece, indiferent și tăcut!

Iată câteva alte moduri pe care le folosesc pentru a promova repovestirea în grup:

  • Cei mai mari le citesc celor mai mici; cei mai tineri țin grupul împreună. (Cu timpul, cei tineri vor fi capabili să-i țină pe cei mai mari. Astfel, copiii mai mari pot prelua responsabilitatea.)
  • Repovestire întârziată: eu nu cer raportul imediat, ci numai într-o situație favorabilă (de multe ori în particular, între patru ochi).
  • Uneori copiii întreabă: „De ce trebuie să auzi tu asta? Tu știi deja!” Răspunsul meu: „Mă interesează foarte mult să știu, ceea ce tu ai auzit.
  • Mama le citește copiilor, aceștia povestesc tatălui sau altei persoane, care nu a auzit textul.
  • Cel mai tânăr începe cu repovestirea. Cei mai mari îi lasă pe cei mai mici să povestească. Apoi, își fac propriile lor rezumate sau completări.

 

tradus în martie 2015 cu permisiunea lui Hanniel:

Hanniel (în vârstă de 40 de ani) și Anne Catherine (în vârstă de 37 de ani) le predau acasă celor cinci copii ai lor, cu vârstele de 12, 10, 8, 6 și 4 ani din anul 2008. Anne Catherine este de profesie învățătoare, iar Hanniel lucrează cu jumătate de normă ca și consultant de personal într-un spital privat.

 

Hanniel scrie pe blogul www.hanniel.ch (în germană) și este scriitorul cărții „Educația acasă”, VKW Bonn 2011 (tot în limba germană).


 

sursa articolului: www.homeschoolerinaustria.at